Een slechte akoestiek op kantoor kan je als werkgever zomaar veel geld kosten, omdat je medewerkers ziek thuis zitten. Terwijl hier genoeg slimme oplossingen voor zijn. Lees in deze blog hoe je een lager ziekteverzuim realiseert door serieus aandacht te besteden aan de akoestiek.
Akoestiek is slechts één van de vele factoren die er samen voor zorgen of een werkplek als prettig en fijn wordt ervaren en of je kunt spreken van een gezonde werkplek. Feit is echter, dat akoestiek bijna altijd een ondergeschoven kindje is. Er wordt te vaak niet of te weinig bij stilgestaan dat een slechte akoestiek een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de mensen die in de ruimte moeten werken. Die link wordt gewoon niet gelegd als het misgaat. Hieronder gaan we in op drie veel voorkomende problemen en hoe je deze slim kunt oplossen.
1. Nagalm
In het bouwbesluit is vastgelegd dat de nagalm in een kantoorruimte tussen de 0.5 en 0.6 seconde mag zijn, een regel die ook door de ARBO wordt gevolgd. Als na meting blijkt, dat de nagalm in jouw kantoor hoger is, dan kan dit eenvoudig worden opgelost met een goed systeemplafond. Het plafond biedt namelijk in elke ruimte het grootste absorptie-oppervlak. Als dit niet kan of mag, bijvoorbeeld omdat er in het gebouw betonkernactivering is toegepast, dan zijn plafondeilanden een perfect alternatief. Maximaal 40% van het plafondoppervlak wordt dan voorzien van afhangende, geluidsabsorberende eilanden. Hierdoor wordt het klimaatsysteem niet negatief beïnvloed en de akoestiek perfect op peil gebracht.2. Ruimtelijk verval van geluid
De grootste ergernis op kantoor is afleiding door collega's; geluid en beweging leiden nou eenmaal af, of je wilt of niet. Het ruimtelijk verval van geluid kun je positief beïnvloeden door het plaatsen van bureau-dividers, voorzien van hoogwaardige akoestische vullingen. Dun gestoffeerde MDF-plaatjes tussen bureaus hebben totaal geen zin; die absorberen namelijk helemaal geen geluid, maar reflecteren het juist. Bureau-dividers moeten minimaal 1.30 tot 1.50 meter hoog zijn om het gewenste effect te hebben.3. Spraakverstaanbaarheid
Hoe goed kan een luisteraar een spreker in de kantoorruimte verstaan? Dit kun je aanvullend ‘sturen’ door het plaatsen van akoestische wandpanelen. Deze panelen, net zoals de eerder genoemde bureau-dividers en zelfs de plafondeilanden hoeven niet alleen functioneel te zijn, ze kunnen ook nog een esthetische meerwaarde voor de kantoorruimte creëren als je kiest voor mooie uniestoffen of inspirerende prints.Heb je vragen over de akoestiek in jouw kantoor of wil je meer weten over akoestiek, neem dan gerust vrijblijvend contact met op ons: info@kantoorartikelen.nl of bel +31(0)45 52 29 311.
Gastblog door Peter Jansen, Akoestiek Meesters