Dommer door te weinig licht; dat is nogal een uitspraak. Maar hij is niet uit de lucht gegrepen.
Het is het resultaat van een onderzoek naar de invloed van omgevingslicht op de functie van de hippocampus (het gebied in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving).
Koesoegrasratten speelden de hoofdrol in dit onderzoek aan de Michigan State University (2017).
De onderzoekers kozen voor deze ratten, omdat zij net als mensen overdag wakker zijn en ’s nachts slapen.
Alle dieren mochten volgens dit circadiaanse ritme leven, waarbij de ene helft overdag werd blootgesteld aan helder licht (1.000 lux), terwijl de rest van de dieren hun ‘wakkere’ uren in gedimd licht (50 lux) moesten doorbrengen.
De ratten die vier weken lang in een zwak verlichte omgeving leefden, verloren 30% van de capaciteit van hun hippocampus.
Volgens een van de onderzoekers heeft dit o.m. te maken met het feit dat er significant minder verbindingen in de hersenen worden aangemaakt bij langdurige blootstelling aan zwak licht overdag.
Cru gezegd: gedimd licht zorgt ervoor dat je dommer wordt.
Wat genuanceerder uitgedrukt: als je te veel tijd doorbrengt in een slecht verlichte ruimte kan dit je cognitieve functies aantasten.
Omgekeerd impliceren de onderzoeksresultaten dat helder licht juist een positieve invloed heeft op je cognitieve prestaties.
Dus is het heel erg belangrijk dat jij genoeg licht hebt op je werkplek.