Hele volksstammen weten het: ben je zwaar verkouden of heeft de griep je in zijn greep, dan is kippensoep het beste medicijn.
Iedere dag een grote kop verse soep en je voelt je snel een ander mens.
Misschien moet je nu heel hard lachen, maar kippensoep verbetert echt je weerstand en spijsvertering en het helpt om je neusslijmvliezen te herstellen als je verkouden bent. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen.
Alle reden om je in deze blog te trakteren op een lekker recept voor kippensoep. Baat het niet, schaadt het niet.
Kippensoep; natuurlijke penicilline
Wat heb je nodig voor een flinke pan kippensoep?
1 prei
1 stengel bleekselderij
2 bosuitjes
200 gram wortelen
1 biologische kip of 4 kippenpoten en 4 stukjes schouder (kies voor kip mét bot!)
3 gepelde teentjes knoflook
1 ui
4 takjes peterselie en eventueel andere kruiden naar wens
Een beetje citroensap
Zout
Peper
Aan de slag!
1. Leg de kip in een grote pan, voeg drie teentjes knoflook toe en 1 gepelde ui en een beetje zout.
2. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten op een heel zacht vuurtje staan; het is de bedoeling dat je de kip even laat zweten.
3. Breng ondertussen ongeveer 1,5 liter water aan de kook; het moet genoeg water zijn om de kip ruim onder water te zetten.
4. Voeg het kokende water toe aan de kip. Laat nu zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Door het water wat zuur te maken met een beetje citroen komt er meer calcium vrij tijdens het koken. Je kunt dit minstens 5 uur laten pruttelen, zodat de smaken worden opgenomen en het kraakbeen oplost.
5. Daarna haal je de kip uit de pan (het water laat je erin), de ui en knoflook kun je weggooien. Pluk het vlees van de kip; als het goed is, valt het gemakkelijk van de botjes. Laat de stukjes kip zo groot als je zelf wilt. Daarna doe je ze terug in de pan.
6. Voeg als laatste de groenten en peterselie toe. Je kunt het vuur uit of heel laag zetten en de groenten een tijdje laten meegaren in de soep. Op deze manier blijven ze knapperig en blijven er meer vitaminen en mineralen behouden. Op smaak afmaken met peper en zout en eventueel nog een scheutje citroensap.
P.S. Je kunt natuurlijk ook meer of andere groenten gebruiken. Je hoeft ook niet te wachten totdat je verkouden of grieperig bent; kippensoep is altijd een lekkere opkikker voor je immuunsysteem. Ook perfect om mee te nemen naar je werk; even opwarmen en je hebt een healthy lunch. En heb je geen tijd om zelf soep te maken, dan is kant-en-klare soep natuurlijk ook altijd nog een optie...