’s Ochtend rond tienen en ’s middag om een uur of half drie lopen in Zweden álle kantoren leeg.
Kantines, andere break rooms en koffietentjes in de buurt stromen vol.
Twee momenten per dag waarop de koffie rijkelijk vloeit en zoete lekkernijen gretig aftrek nemen.
Het is een typische Zweedse fika.
Een prachtige traditie die in steeds meer landen navolging vindt en dat is niet zonder reden…
Wat is een fika?
Het klinkt weliswaar als een nieuw designstuk van Ikea, maar nee hoor…
Een fika is heel simpel gezegd een koffiepauze.
Echter, het gaat hierbij niet om het drinken van koffie om het drinken van de koffie (ook al zijn de Zweden de grootste koffieleuten ter wereld).
De essentie van een fika is de onderbreking van je werkdag.
De Zweden doen dat twee keer per dag: ’s ochtends tussen 9.30 en 10 uur en ’s middags tussen 14.30 en 15.00 uur. Tien minuten achter je bureau vandaan. Misschien zelfs het pand uit. Even letterlijk je werk achter je laten.
Tien minuten bewuste ontspanning onder het genot van een kop koffie met iets lekkers erbij.
Het hoeft trouwens niet per se koffie te zijn, een kop thee, iets fris of een glas water doen het ook.
Anna Brones schreef er een boek over: ‘Fika: The Art of The Swedish Coffee Break’.
Volgens haar is koffie in Zweden iets is om naar uit te kijken.
Een moment waarop alles stopt en je het moment kunt koesteren.
De Scandinavische voorloper van het moderne mindfulness?
Verplicht koffie drinken en afschakelen
Fika is niet zo vrijblijvend als je misschien denkt.
Het is een diepgewortelde traditie en er is niemand in Zweden die de fika overslaat.
Ook niet tijdens het werk.
Veel bedrijven hebben het zelfs verplicht gesteld.
Want de Zweden weten: die koffiepauzes zorgen er niet voor dat mensen minder doen, maar dat ze daardoor juist efficiënter hun werk doen en minder gestresst zijn.