Stop met tijd verspillen op zoek naar goedkoop papier

Publicatiedatum: 20 mei 2022 14:42:22

Stop met tijd verspillen op zoek naar goedkoop papier


Struin jij uren- of, nog erger, dagenlang het internet af op zoek naar het goedkoopste printpapier? Dan verspil je kostbare tijd. Ontdek in deze blog waarom dat zo, welke nadelen er kleven aan goedkoop papier en hoe je slimmer te werk gaat.

Printpapier, het online aanbod is enorm en je wordt op internet om de oren geslagen met stuntprijzen. Je zou bijna denken dat het dan niet meer dan logisch is dat je niet zomaar ergens papier bestelt, maar dat je op zoek gaat naar de goedkoopste aanbieder. Helaas, niets is minder waar.

Als je iets meer over printpapier weet, begrijp je dat je je niet (uitsluitend) moet laten leiden door de prijs. En dat het absoluut geen zin heeft om dagenlang het internet af te struinen naar het allergoedkoopste papier.

Zoals hierboven al gezegd, het is een verspilling van je waardevolle tijd. En het allerergste: je schiet je oorspronkelijke doel volledig voorbij, omdat het je onder de streep niet eens geld bespaart. Dat heeft alles te maken met de nadelen die kleven aan goedkoop papier.

Hieronder verklappen wij je de keerzijde van voordelig, meestal merkloos, papier:

1. Een slechte afdruk

Als je papier onder de microscoop legt, ziet het eruit als een glooiend of grillig berglandschap. Hoe goedkoper het papier, hoe hoger 'de bergen' en hoe dieper 'de dalen'.

Punt is: die 'dalen' moeten worden opgevuld met inkt of tonerpoeder. Om dat te realiseren, moet je kiezen voor een hogere afdrukmodus. Doe je dat niet, dan kun je rekenen op een slechte en per definitie lelijke afdruk.

Je verbruikt niet alleen meer inkt of toner, er komt ook meer papierstof in je printer terecht én in de lucht (die jij vervolgens inademt).

2. Minder wit

Papier van een A-label is doorgaans hagelwit. Goedkoop papier daarentegen is chic gezegd ‘off-white’. Met andere woorden: niet heel erg wit.

By the way: deze witheid wordt gemeten in CIE. Hoe hoger het vermelde getal, hoe witter het papier. Een superwit papier heeft een witheid van ca. 170 CIE, een grauwgrijzig papier zit onder de 140 CIE.

3. Het schijnt meer door

Goedkoop papier heeft een lagere opaciteit en is daardoor meer doorschijnend dan papier van een A-merk.

Ter informatie: opaciteit is de mate van ondoorschijnendheid en wordt gemeten in %. Hoe hoger het percentage, hoe ondoorschijnender het papier. Een score boven de 92% geeft aan dat het papier vrijwel niet doorschijnt.

4. Minder veerkrachtig

Voordelig printpapier is minder buigzaam en elastisch. Daardoor kreukt het sneller en loopt het sneller vast in je printer.

De betere merken maken gebruikt van elastischere vezels, waardoor het papier veel minder snel kreukt. Dit papier is een goed voorbeeld van een A-merk met een superelastische vezel.

5. Dunner en ruwer

Goedkoop papier wordt gemaakt van goedkope houtvezels, waardoor het veel dunner en ruwer is dan kwalitatief hoogwaardig printpapier. Daardoor voelt het 'goedkoop' aan en heeft ook niet de uitstraling van een A-label.

6. Minder papier voor je geld

Als je 80 grams printpapier van een A-merk koopt, dan krijg je ook 80 grams papier.
C-kwaliteit papier is stiekem meestal niet meer 75 of 78 grams. Je krijgt dus minder papier voor je geld.

Staat er niet nadrukkelijk 80 grs vermeld op de doos? Dan is het ook geen 80 grams papier. Velletjes nawegen heeft trouwens geen zin (zonder een goede rekenmachine bij de hand). Die 80 gram is namelijk niet het gewicht per vel, maar per vierkante meter papier.

7. Goedkoop papier heeft zelden een duurzame achtergrond en milieucertificaten ontbreken

Dat betekent dat de grondstoffen voor het papier niet afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Sterker nog, de houtvezels voor whitelabel-papier kunnen zelfs afkomstig zijn van illegaal gekapte bomen.

Duurzaam printpapier herken je aan een aantal ecolabels:

  • FSC en PEFC zijn twee certificaten waaruit blijkt dat de gebruikte houtvezels afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.
  • Nordic Ecolabel (ook bekend als Nordic Swan) is een Scandinavisch milieukeurmerk.
  • In Oostenrijk werkt men met het Österreichisches Umweltzeichen.
  • Daarnaast kennen we EU Flower, een Europees milieukeurmerk met strenge criteria. Zo mag er onder andere geen chloorgas worden gebruikt bij de productie.
    Om papier te bleken, dus witter te maken, is chloorgas een effectief en goedkoop ingrediënt. Helaas is chloor schadelijk voor het milieu. De aanduiding TCF staat voor totaal chloorvrij geproduceerd papier en ECF staat voor elementair chloorvrij (in plaats van chloorgas is er dan chloordioxide gebruikt, dat veel minder schadelijk is).
  • Recycling kan ook zeer duurzaam zijn. Het Duitse Blauwe Engel-certificaat geeft aan dat het papier duurzaam is geproduceerd en bovendien voor minimaal 95% uit gerecycled materiaal bestaat.
    Cradle-to-Cradle gaat uit van een recyclingproces waarbij producten na hun (eerste) levenscyclus herbruikbaar zijn als grondstoffen voor nieuwe, gelijkwaardige of hoogwaardige producten óf afbreekbaar zijn tot voedingsstoffen die veilig kunnen terugkeren in de natuur.
  • CO2-Neutraal is een aanduiding waaruit blijkt dat papier is geproduceerd in een fabriek waar gebruikt wordt gemaakt van biomassa in plaats van fossiele brandstof en waar overige CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Dit papier is daar een goed voorbeeld van.
  • ISO 14001 tot slot geeft aan dat het producerende bedrijf bewust bezig is met milieudoelstellingen. Dit zegt dus niets over het product zelf, maar wel over de producent.

8. Grotere voetafdruk

C-kwaliteit papier wordt vaak geproduceerd in fabrieken buiten Europa. De ecologische voetafdruk (hoofdzakelijk CO2-uitstoot) is daardoor per definitie hoger dan wanneer je kiest voor papier van een gerenommeerd A-label.

Let op de aanduiding ‘CO2-Neutraal’ op de verpakking. Zoals hiervoor al gezegd: dit is een aanduiding waaruit blijkt dat het papier is geproduceerd in een fabriek waar gebruikt wordt gemaakt van biomassa in plaats van fossiele brandstof en waarbij overige CO2 uitstoot wordt gecompenseerd.

9. De besparing is minimaal

Veel mensen staren zich blind op de prijs van een pallet papier. Maar als je eens even goed gaat rekenen, dan is het prijsverschil per vel minimaal. Een rekenvoorbeeld:

Printpapier van een C-label kost gemiddeld 2,20 euro per pak (500 vel) als je een pallet met 200 pakken bestelt. Je betaalt dus 0,44 cent per vel.

Voor printpapier van mooie A-kwaliteit betaal je gemiddeld 3 euro per pak (500 vel) op basis van een pallet met 200 pakken. Eén velletje kost je dan 0,6 cent.

Voor dat mooie kwalitatieve papier betaal je dus maar 0,16 cent meer (dus niet 16 cent, maar nul komma 16 cent). Dat verschil is bijna te verwaarlozen.


Kortom: goedkoop printpapier levert je nauwelijks een besparing in geld op en is in bijna alle gevallen wel een extra belasting voor het milieu.
Tel daarbij op de nadelen voor je printer die sneller vervuild raakt, vaker vastloopt en een grotere kans loopt op beschadigingen omdat vastgelopen papier er met bruut geweld wordt uitgetrokken.

En last but not least: wat bijna niemand meerekent in de kostenoverweging is de kostbare tijd die jij op internet verspilt met zoeken. En we kunnen je verzekeren, die zoektocht wordt steeds moeizamer, want goed goedkoop papier wordt steeds moeilijker te vinden. Dit komt doordat er wereldwijd een schaarste aan cellulose (de grondstof waar papierpulp van wordt gemaakt) bestaat. Papierfabrikanten kiezen er daarom massaal voor om meer A-kwaliteit papier te produceren, dan hun schaarse grondstof te gebruiken voor budget-papier.

Bovendien weet je nu dat de aanschaf van goedkoop papier je onder de streep eigenlijk maar heel weinig tot niets oplevert. Need we say more?

Bel of mail ons gerust als je behoefte hebt aan advies of als je een vrijblijvende aanbieding voor papier wilt ontvangen.

Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog