Neville - @nevillejacobs
Wat is de filosofie achter dit hondvriendelijke beleid?
De CEO’s van deze bedrijven begrijpen één voor één dat de aanwezigheid van altijd goedgemutste viervoeters zorgt voor een goede sfeer op de werkvloer.
Logisch, want hoe gezellig is het als er opeens iemand kwispelend naast je staat, die ‘vraagt’ om een aai?
En hoe lollig is het als Billie opeens zijn gekke 5 minuten krijgt en als een dolle rondjes begint te rennen of zijn beste trucjes ten tonele voert? Slimme woef, want zo zorgt hij voor een gezonde mentale break voor jou en je collega’s, waarin jullie even hartelijk kunnen lachen.
Maar wat nog veel belangrijker is: een kantoorhond zorgt voor minder stress.
Dit beaamt Marie-José Enders, bijzonder hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen, in een interview met de Volkskrant. Zij zegt: "Het kijken naar een hond verzet de gedachten en geeft een prettig gevoel." Dit blijkt uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek uit 2017 naar honden op de werkvloer.
Bonne Beerda, onderzoeker bij de leerstoel gedragsecologie aan de Wageningen Universiteit, licht in datzelfde interview toe: “Wanneer honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij beide het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol afnemen bij fysiek contact. Bij mensen daalt de bloeddruk vooral als hun hond bij hen is terwijl ze bezig zijn met veeleisende taken.”