De grote invloed van muziek op je geheugen is intrigerend.
Muziek van Mozart en barokmuziek hebben een ritmepatroon van 60 beats per minuut en dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je linker en rechter hersenhelft tegelijkertijd worden geactiveerd.
Deze simultane of gelijktijdige hersenactiviteit heeft tot gevolg dat je leervermogen op volle kracht actief is.
Even voor de duidelijkheid: met het geheugen wordt het vermogen om informatie te onthouden bedoeld.
Dat wil zeggen: de opslag van de informatie, maar ook het vasthouden, bewaren en terugzoeken van die gegevens. Leren is het proces waardoor nieuwe kennis en vaardigheden in de hersenen worden opgeslagen.
Hoe werkt dit in de praktijk?
De informatie die je bestudeert of waar je op dit moment mee bezig bent, activeert je linker hersenhelft, terwijl de muziek waar je op hetzelfde moment naar luistert je rechter hersenhelft prikkelt.
Activiteiten die beide hersenhelften gelijktijdig inschakelen, zoals ook zingen of het bespelen van een instrument, zorgen ervoor dat de hersenen veel beter in staat zijn om informatie te verwerken (in de zin van vasthouden, bewaren en terugvinden).
2. Muziek zorgt voor een betere concentratie
Als je naar muziek luistert, kun je je beter concentreren.
Zowel de duur als de intensiteit van je concentratievermogen worden dankzij de muziek verhoogd. Diverse onderzoeken hebben dit aangetoond.
Wat helaas niet helemaal duidelijk is, is met welke soort muziek of welke muziekstructuur je het beste resultaat bereikt. Dus zet gewoon op wat jij mooi vindt en je zult zien dat je je aandacht langer en beter bij je taak kunt houden.
3. Perfect hulpmiddel tegen chronische hoofdpijn en migraine