Waar moet je op letten bij het inrichten van een open kantoorruimte?

Publicatiedatum: 26 jul. 2024 10:00:00

Waar moet je op letten bij het inrichten van een open kantoorruimte?

Het lijkt wel alsof we de hokjescultuur aan het inruilen zijn voor een grote speeltuin! Wereldwijd zien we dat bedrijven afscheid nemen van de traditionele werkhokken en overstappen naar open kantoorruimtes. Want zeg nou zelf, wie wil er nu opgesloten zitten in een klein hokje als je ook gezellig kunt samenwerken in een open ruimte?

Maar hoe gezellig het ook klinkt, een open kantoorruimte inrichten vraagt om de nodige aandacht en planning. Hier zijn een aantal punten waar je op moet letten:

Geluidsoverlast minimaliseren   

In een open kantoorruimte kunnen geluiden zich makkelijk verspreiden, wat kan leiden tot afleiding en verminderde productiviteit. Overweeg het gebruik van geluidsabsorberende materialen zoals vloerbedekking, gordijnen en akoestische panelen. Het plaatsen van planten kan ook helpen om geluid te dempen en een rustigere sfeer te creëren.

Zones creëren   

Niet elke taak vraagt om dezelfde omgeving. Door verschillende zones te creëren, kun je inspelen op diverse behoeften. Denk aan stille werkplekken voor geconcentreerd werk, vergaderzones voor overleg en ontspanningsruimtes voor pauzes. Dit bevordert de productiviteit en het welzijn van de medewerkers.

Ergonomie   

Het welzijn van medewerkers begint bij ergonomie. Zorg o.a. voor verstelbare bureaus en stoelen zodat iedereen in een comfortabele werkhouding kan zitten, maar ook beeldschermen dienen op de juiste hoogte geplaatst te worden en zo zijn er nog accessoires die meehelpen. Ergonomische werkplekken verminderen het risico op lichamelijke klachten en verhogen de productiviteit.

Eventueel flexibele werkplekken   

Flexibele werkplekken zijn een trend die perfect past bij open kantoorruimtes. Flexwerken, waarbij medewerkers geen vaste werkplek hebben, kan ruimte besparen en samenwerking stimuleren. Als jullie óók hiervoor kiezen, zorg er dan voor dat er voldoende oplaadpunten en individuele opbergmogelijkheden zijn om dit systeem succesvol te maken.

Natuurlijke elementen integreren

Studies tonen aan dat natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, een positieve invloed hebben op de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Zorg voor voldoende ramen en plaats planten door de ruimte heen om een aangename werkomgeving te creëren.

Technologie

Moderne technologie is onmisbaar in een open kantoorruimte. Zorg voor goede wifi-verbindingen, voldoende oplaadpunten en moderne vergaderfaciliteiten. Dit maakt het werken makkelijker en efficiënter.

Privacy waar nodig   

Hoewel open kantoorruimtes samenwerking bevorderen, blijft privacy belangrijk. Zorg voor stille ruimtes waar medewerkers zich kunnen terugtrekken voor vertrouwelijke gesprekken of geconcentreerd werk. Dit kan door middel van telefoonhokjes of stille kamers.

Kleur en inrichting

De kleur en inrichting van een kantoorruimte kunnen de sfeer en productiviteit beïnvloeden. Kies voor kleuren die rust en concentratie bevorderen, zoals blauw en groen. Zorg voor een mix van comfortabele en functionele meubels die bijdragen aan een prettige werkomgeving.

Conclusie

Het inrichten van een open kantoorruimte vergt meer dan alleen het verwijderen van muren. Het is een zorgvuldig proces waarbij rekening gehouden moet worden met geluidsoverlast, ergonomie, flexibiliteit, natuurlijke elementen en technologie. Door deze elementen op een gebalanceerde manier te integreren, creëer je een werkomgeving waar medewerkers zich prettig voelen en optimaal kunnen presteren.

Bij ITC Furniture - KantoorArtikelen.nl helpen we je graag bij het inrichten van jouw ideale open kantoorruimte. Wij staan voor je klaar met advies: +31 (0)45 – 522 93 11

Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact op met de juiste persoon:

Contact
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *
Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog