Documenten inbinden: zó doe je dat professioneel en zonder fouten
Publicatiedatum: 18 May 2022, 17:55:06
Documenten inbinden: zó doe je dat professioneel en zonder fouten
Hoe verpak ik mijn document in een professioneel jasje? In deze blog leer je alles over de vier manieren van inbinden; hoe het werkt, wat je nodig hebt, wat je wel en vooral nÃet moet doen en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende inbindsystemen.
Je hebt de laatste hand gelegd aan een plan, een rapport, een concept, presentatie of voorstel. Nu is het moment aangebroken om dit document in een mooi jasje te steken. Want een professioneel ingebonden document maakt nou eenmaal meer indruk dan een paar aan elkaar geniete A4tjes.
Inbinden is de meest voor de hand liggende oplossing om jouw document de gewenste professionele uitstraling te geven.
Misschien denk je dat dit een lastig klusje is, maar niets is minder waar.
In deze blog leer je uit welke vier inbindsystemen je kunt kiezen en wat je hiervoor nodig hebt. Maar ook wat de voor- en nadelen zijn van ieder systeem.
Vier systemen voor het inbinden van documenten
Je kunt kiezen uit de volgende vier verschillende inbindsystemen:
1. thermisch inbinden
2. inbinden met een plastic bindrug
3. inbinden met een metalen bindrug (ook wel draadrug of wirebind
genoemd)
4. inbinden met een klemrug of in een klemmap
Welk systeem jouw voorkeur heeft, is vooral een kwestie van smaak.
De meest gemaakte fouten bij het inbinden van documenten
1. Verkeerde maat bindrug
Een te grote bindrug ziet er bijzonder raar en onprofessioneel uit.Gebruik je een te kleine bindrug, dan knapt hij open zodra je het document openslaat om te lezen.
2. Slordig geponst
Vaak nemen mensen niet rustig de tijd om het papier goed uit te lijnen tijdens het ponsen of perforeren. Daardoor loop je het risico dat niet alle gaatjes op precies dezelfde plek zitten.Bepaal daarom zorgvuldig de kantlijnen en leg het papier goed aan in de ponsmachine; wij kunnen je verzekeren, het is een stuk gemakkelijker inbinden als alle gaatjes op dezelfde plek zitten. En alleen dan bereik je ook het professionele resultaat dat je voor ogen had.
3. Kopieer- of overhead-transparanten als schutblad
We hebben het hiervoor al twee keer gezegd, maar we herhalen het nóg een keer, omdat we het zó vaak meemaken in de praktijk: de messen van het ponsblok breken, omdat de verkeerde transparanten worden gebruikt.Dus: wil je een transparant schutblad gebruiken, kies dan altijd een schutblad dat geschikt is voor het inbinden van documenten en dossiers. Gebruik nooit of te nimmer kopieer- of overhead-transparanten. Die zijn namelijk gemaakt van polyester; een veel dikker materiaal dat je niet kunt perforeren of ponsen. Probeer je dat toch, dan is de kans groot dat je het mes van het ponsblok in je inbindmachine breekt en dan kun je machine definitief afschrijven.
Wij wensen je veel succes met onze tips voor het professioneel inbinden van jouw documenten!