We weten inmiddels allemaal wel dat de lucht buiten flink vervuild is en dat dit slecht is voor onze gezondheid.
Maar denk jij ook wel eens na over de kwaliteit van de lucht binnen?
Niet alleen thuis, maar ook op kantoor, waar je iedere dag toch heel wat uurtjes vertoeft?
Bij elkaar opgeteld spenderen we zo’n 80 tot 90% van de dag binnenshuis.
Ongeveer de helft daarvan op kantoor.
De kwaliteit van het binnenklimaat op je werk is daarom mede bepalend voor je gezondheid.
Een goede luchtkwaliteit zorgt voor minder ziekte, maar óók voor betere prestaties, zo blijkt uit onderzoek. Zo is bekend dat een hoge C02-waarde heel veel doet met je cognitieve prestaties. Kort door de bocht: frisse lucht maakt je ‘slimmer’ en efficiënter.
Kortom, de luchtkwaliteit op je werk is ontzettend belangrijk.
Over het algemeen is het best goed gesteld met onze binnenluchtkwaliteit, maar het kan zeker beter, ook op kantoor. Toch zijn veel mensen zich hier niet van bewust. En dat komt meestal omdat lucht zo vanzelfsprekends is en niet zichtbaar.
Behalve als het niet lekker ruikt. Als je collega net een portie broccoli-stampot heeft opgewarmd bijvoorbeeld. Dat ruik je wel. Maar chemische stoffen ruik je meestal niet. Je merkt het, omdat je bijvoorbeeld last hebt van ‘droge lucht’ en branderige ogen.
Dit soort klachten wordt dus veroorzaakt door onzichtbare verontreinigingen in de binnenlucht. Omdat de lucht ‘droog’ aanvoelt, denk je dat het komt door te weinig vocht in de lucht. Je denkt niet zo snel aan luchtverontreiniging.
Chemische boosdoeners die de lucht vervuilen, zijn dus onzichtbaar.
Bekende luchtvervuilers op kantoor zijn:
- kantoorapparatuur (denk alleen maar aan je computer en je printer),
- maar ook stoffen (chemische emissies) die afkomstig zijn uit de vloerbedekking en uit het kantoormeubilair.
Waar kun je last van krijgen?
Als de lucht in jouw kantoor vervuild is, kun je op korte termijn last krijgen van:
- droge ogen,
- een geïrriteerde neus
- of zelfs astmatische klachten.
Andere klachten hebben meer te maken met de beleving van de lucht;
- het voelt bedompt
- of het ruikt niet lekker.
Word je op lange termijn blootgesteld aan verontreinigingen in de binnenlucht, zoals fijnstof, dan verhoogt dit de kans op chronische ziekten op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten of longaandoeningen.
Hoe verbeter je de luchtkwaliteit?
1. Allereerst: iedere dag luchten. Gooi die ramen maar open. Maar… werk je aan een drukke weg, dan kun je beter niet aan de straatzijde luchten (en ventileren). En ook niet in de spits.
2. Als het kan: ventileer 24 uur per dag met behulp van roosters, (klep)raampjes op een kier en/of het ventilatiesysteem.
3. Controleer regelmatig of luchtkanalen en -filters schoon zijn. Vervang luchtfilters tijdig en kies goede filters om fijnstof buiten te houden (zeker als je kantoor in de buurt van een snelweg of andere drukke wegen staat).
4. Denk er in de koude seizoenen aan om de verwarming buiten openingstijden ‘uit’ te zetten. Kantoren (of scholen) waar de verwarming 24 uur per dag staat te loeien, hebben per definitie te kampen met een slecht binnenklimaat…
5. Tot slot: je kunt ook kiezen voor een of meer luchtreinigers die de binnenlucht efficiënt vrijmaken van alle luchtverontreinigende stoffen (overigens ook ideaal voor mensen met allergieën).
Ben jij benieuwd hoe gezond de lucht in jouw kantoor is? Doe hier de Kantoren-Binnenlucht-Check >>