Customers rate us 8.9!
Delivered the next business day
Business solutions

Oktoberfest: Hoe een Beiers feest de wereld veroverde (En waarom het al in september begint!)

Publicatiedatum: 26 Sep 2024, 10:00:00

Oktoberfest: Hoe een Beiers feest de wereld veroverde (En waarom het al in september begint!)

Wanneer je denkt aan het Oktoberfest, zie je waarschijnlijk beelden voor je van grote bierpullen, lederhosen, dirndls en feestende mensen. Dit iconische volksfeest, dat zijn oorsprong vindt in München, is door de jaren heen uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Maar wist je dat het oorspronkelijke Oktoberfest eigenlijk helemaal niet in oktober begon? Tijd om dieper in te duiken in de geschiedenis van dit feest en te ontdekken hoe het vanuit Beieren naar plekken als Brazilië, Nederland en België is overgewaaid.

Hoe het Oktoberfest ontstond

Het Oktoberfest begon in 1810, ter ere van het huwelijk tussen kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Therese van Saksen-Hildburghausen. In plaats van een privébruiloft kozen ze ervoor om heel München uit te nodigen voor een groots feest. Het evenement vond plaats op een groot terrein net buiten de stad, dat nu nog steeds bekend staat als de "Theresienwiese" (Teresa's Weide) en vormde de basis voor het eerste Oktoberfest.

Door het enorme succes van dit eerste volksfeest werd besloten om er een jaarlijkse traditie van te maken. Ieder jaar werd het feest iets uitgebreider, met onder andere kermisattracties en – uiteraard – bier. Zo ontstond het Oktoberfest zoals we dat vandaag de dag kennen.

Waarom begint het Oktoberfest in september?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, begint het Oktoberfest in september. Dit heeft niets te maken met een misrekening, maar alles met het weer! De herfst in Beieren kan in oktober al behoorlijk fris zijn en het leek de organisatoren een goed idee om het feest iets naar voren te schuiven. Zo kan iedereen genieten van langere, warmere dagen én een biertje in de zon.


Het evenement begint nu halverwege september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Dit betekent dat het grootste deel van het "Oktober"fest eigenlijk in september plaatsvindt. Een leuk weetje voor de volgende pub quiz!

Een stukje Beieren in Brazilië (en de rest van de wereld)

Wat ooit begon als een lokaal feest in München, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Niet alleen in andere delen van Duitsland, zoals Stuttgart en Berlijn, wordt het Oktoberfest gevierd, maar ook ver buiten de grenzen van Europa. Brazilië bijvoorbeeld, viert een van de grootste Oktoberfests ter wereld, in de stad Blumenau. Deze stad werd gesticht door Duitse immigranten en dat is te merken tijdens het jaarlijks terugkerende feest, dat tienduizenden bezoekers trekt.


Andere landen, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en zelfs China, hebben hun eigen versies van het Oktoberfest. Het feest is dus allang niet meer exclusief voorbehouden aan München.

Oktoberfest in Nederland en België: In oktober, want tja...

In Nederland en België begint het Oktoberfest – je raadt het al – meestal in oktober! En hoewel de reden heel anders is dan in Beieren, lijkt het erop dat we hier liever vasthouden aan de naam van het feest dan aan de temperatuur. Of we nu in oktober liever binnen blijven of gewoon te eigenwijs zijn om het in september te vieren, één ding is zeker: ook hier is het Oktoberfest een steeds populairder evenement.

Of het nu in een kroeg, op een festival of zelfs gewoon thuis wordt gevierd, het Oktoberfest geeft ons een goed excuus om met vrienden bij elkaar te komen, lekker eten te serveren (denk aan bratwurst en pretzels) en natuurlijk bier te drinken uit de iconische pullen.

Organiseer jouw eigen Oktoberfest met KantoorArtikelen.nl

Ben jij van plan om zelf een Oktoberfest te organiseren? Dan hebben we goed nieuws! Bij KantoorArtikelen.nl vind je alles wat je nodig hebt om jouw feest tot een groot succes te maken.


Van horecameubilair zoals biertafels en banken, tot partyartikelen die jouw ruimte omtoveren in een echte Oktoberfest-locatie, je vindt het bij ons in de webshop. Want zeg nou zelf, wat is een Oktoberfest zonder een stevige tafel om op te dansen? (Of er tenminste naast te staan met een biertje in de hand!)

Dus, of je nu in september, oktober (of zelfs in maart, we veroordelen je niet!) je eigen feestje organiseert, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met de juiste feestartikelen van KantoorArtikelen.nl. Prost! 🎉🍻

Een greep uit onze feestartikelen

Only 2 available
Shipping until
XXL Wijnglas - 0.75L

€12.95*
> 500 available
Shipping until
Speelkaarten bridgebond roze

€3.51*
Shipping until
Dobbelstenen Clown Games blister à 6 stuks

€1.44*
Only 4 available
Shipping until
Whiskey Decanter Set - Wereldbol - 850ml - Inclusief 2 glazen

€34.95*
Only 3 available
Shipping until
Shotglas dispenser - Shotfontein - Met 6 shotglazen

€14.90*
Shipping until
Kurkentrekker - Zwart

€9.50*
Shipping until
Red Cup Party Bucket - Ijsemmer - 5.5L

€14.50*
> 500 available
Shipping until
Beker IEZZY bier 250ml PP 50 stuks transparant

€2.36*
Shipping until
Bieropener Hamer - Flesopener

€12.50*
Only 8 available
Shipping until
Scheikunde Shotglazen - Set van 4 - 50ml

€10.00*
Shipping until
Wijnglas - Good day. bad day. don't even ask - 420ml

€11.45*
Shipping until
Reageerbuis Shotglazen - Set van 6 met houder - 40ml

€10.25*
> 500 available
Shipping until
Speelkaarten bridgebond blauw

€3.51*
Only 3 available
Shipping until
Koffiemok XL - I Wish This Was A Beer - 900ml

€12.95*

Horeca meubilair


Bierbanken en veel meer
Loading...
Upload in progress, please be patient ...
Product Devices Show confirm dialog