Customers rate us 8.9!
Delivered the next business day
Business solutions

Op zoek naar het juiste papier voor jouw printer?

Onze experts helpen je graag verder.

Vraag gratis persoonlijk advies aan ⟶

Papier hier!

Hoewel we gelukkig met z’n allen steeds minder printen en kopiëren, is het papierloze kantoor voorlopig nog een utopie; 100% ‘paperless’ zullen we vooralsnog niet worden. En dus vind je bij KantoorArtikelen.nl nog steeds het breedste assortiment duurzaam en milieuvriendelijk papier, in álle soorten, kleuren, maten en gewichten. Van het reguliere A4 print- en kopieerpapier tot tekenpapier en van hoogwaardig fotopapier voor inkjet- en laserprinters tot grootformaat plotterpapier en canvaspapier op rol.


Alle papiersoorten in onze webshop hebben we op voorraad en kunnen we morgen leveren. Maar… ons papierassortiment is veel en veel groter dan wat we online kunnen aanbieden. Dus heb jij speciale wensen of vragen? Dan bel of mail absoluut met onze papierspecialist Jörgen Sweers (T 045/52 29 311, E info@kantoorartikelen.nl).

Veelgestelde vragen

ECF staat voor Elementair Chloorvrij gebleekt papier. Bij het bleken van het papier wordt gebruikt gemaakt van chloorarme technieken (inzet van chloordioxyde i.p.v. chloorgas). TCF staat voor Totaal Chloorvrij gebleekt papier. In dit geval wordt bij het bleken overgeschakeld naar totaal chloorvrije blekingstechnieken (= TCF: Totally Chlorine Free). Hier gebeurt het bleken, met inzet van zuurstof, waterstofperoxide, ozon en alcohol (bijvoorbeeld bij wit kringlooppapier).
HV staat voor houtvrij. Maar dat wil niet zeggen dat er geen hout is gebruikt. Hout is de belangrijkste (primaire) bron van papier en karton. Hout bestaat uit vezels en lignine. Lignine zorgt voor de verbinding van de vezels in de boom. Om papier te maken worden vezels gebruikt. De vezels moeten eerst worden ontsloten of losgemaakt van de lignine. Na een aantal bewerkingen van het hout ontstaat pulp. De wijze van ontsluiting bepaalt of papier houthoudend of houtvrij is. Vindt de ontsluiting van vezels chemisch plaats dan is sprake van houtvrij papier. De lignine is verwijderd. Vindt de ontsluiting mechanisch plaats, dan is sprake van houthoudend papier. Het papier behoudt een bepaald percentage lignine. Houtvrij betekent dus niet dat er geen hout is gebruikt.
1. De kwaliteit van printpapier herken je onder meer aan de doorschijnendheid. Dit wordt opaciteit genoemd. Hoe hoger de opaciteit, hoe minder doorschijnend het papier is. De opaciteit wordt uitgedrukt in procenten. Een groter getal betekent een hogere opaciteit. Een hoge opaciteit kan op verschillende manieren worden bereikt. Bijvoorbeeld met vulstoffen als porseleinaarde en krijt. Ook de keuze voor te gebruiken grondstoffen kan een hoge opaciteit opleveren. Een langdurige maling van vezels verlaagt de opaciteit. 2. De gebruikte vezel is ook van invloed op de kwaliteit van het papier. De gebruikte vezel is namelijk van invloed op de veerkracht van het papier. Hoe veerkrachtiger het papier, hoe gemakkelijker het door je printer wordt getrokken. De eucalyptus-vezel is bijvoorbeeld een hele goede vezel. Die zorgt ervoor dat het papier niet kreukt als het een bocht maakt in de printer. Goedkopere vezels zijn bijna altijd minder veerkrachtig en dit vergroot het risico dat je papier sneller vastloopt in je printer. Ben je ervan bewust dat goedkopere vezels afkomstig kunnen zijn uit illegaal gekapte bomen in Indonesië. Wil je papier kopen en gebruiken waarvan je weet dat de vezels afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen, kies dan altijd voor een merk met een milieucertificaat.
Als de witheid van het papier, de herkomst en de continuïteit geen probleem voor je zijn, dan kun je een whitelabel of c-label kiezen. (merkloze tegen lage prijs)
Duurzaam papier is papier dat voor het overgrote deel bestaat uit gerecycled oud papier en karton. Voor de rest wordt het aangevuld met hout uit verantwoord (d.w.z. duurzaam) beheerde bossen. Voor duurzaam papier is dus minder hout nodig dan voor ‘gewoon’ papier, dat volledig van houtvezels wordt gemaakt. Bovendien wordt veel duurzaam papier energiezuiniger en milieuvriendelijker geproduceerd. Het belangrijkste hulpmiddel voor het maken van een bewuste papierkeuze zijn de milieukeurmerken. De belangrijkste voor papier zijn: 1. Keurmerken voor duurzaam bosbeheer: FSC en PEFC. Zij richten zich op de duurzame herkomst van de grondstoffen voor papier. 2. Product gerelateerde keurmerken: Europees Ecolabel, Nordic Ecolabel, Der Blaue Engel en Milieukeur. Deze richten zich niet alleen op de grondstoffen, maar ook op de productieprocessen en specifieke thema’s als afval-, energie- en watergebruik.
Nee. Meestal voel je verschil in dikte en gladheid. Dit heeft te maken met de gebruikte vezels. De hoogwaardige eucalyptus-vezel dikt het papier bijvoorbeeld op. Dit papier voelt dus dikker, maar ook gladder aan dan papier waarin vezels van naaldhout of lompen zijn verwerkt.
Het belangrijkste hulpmiddel voor het maken van een bewuste papierkeuze zijn de milieukeurmerken. De belangrijkste voor papier zijn: 1. Keurmerken voor duurzaam bosbeheer: FSC en PEFC. Zij richten zich op de duurzame herkomst van de grondstoffen voor papier. 2. Product gerelateerde keurmerken: Europees Ecolabel, Nordic Ecolabel, Der Blaue Engel en Milieukeur. Deze richten zich niet alleen op de grondstoffen, maar ook op de productieprocessen en specifieke thema’s als afval-, energie- en watergebruik.
1. Printpapier van een whitelabel of c-label is doorgaans niet heel erg wit en zeker niet hagelwit. | 2. Whitelabel printpapier heeft meestal geen milieucertificaat. | 3. Standaard A-label printpapier heeft een gewicht van 80 grs. Standaard whitelabel printpapier is vaak net geen 80grs, maar stiekem net iets lichter (ongeveer 77 grs). Er staat (daarom) vaak geen gewichtsaanduiding op de verpakking. | 4. De kwaliteit van whitelabel printpapier is niet constant en kan variëren. Dit komt omdat whitelabels hun papier uit verschillende fabrieken halen. Altijd daar waar het op dat moment het goedkoopst is. Het gevolg daarvan is dat de witheid en de kwaliteit van het papier niet per definitie constant zijn, maar kunnen verschillen.
Ja. Goedkoop papier heeft de neiging om meer te ‘stuiven’ en dat heeft inderdaad gevolgen voor je printer. Bij de verwerking van het papier in de printer of copier wordt er druk op uitgeoefend en het papier wordt verwarmd. Tijdens dat proces komt er papierstof vrij (dit zijn lijm- en vezelresten).Hoe goedkoper het papier, hoe meer stof er vrijkomt en hoe ernstiger je printer wordt vervuild. Als je veel print, is dit niet prettig, want je printer heeft dan meer onderhoud nodig.
1. Vergeling De lignine veroorzaakt na verloop van tijd vergeling van het papier als dit wordt blootgesteld aan licht. Houthoudend papier vergeelt dus sneller. Grofweg kan worden gezegd dat houthoudend papier minder wit is dan houtvrij papier, al zijn er uitzonderingen op die regel. 2. Milieu en rendement Houthoudend papier kent milieuvoordelen boven houtvrij papier. Bij de chemische behandeling (houtvrij papier) kunnen giftige stoffen ontstaan die mogelijk in de natuur terechtkomen. Bij Europese en Noord-Amerikaanse papierfabrieken is dat overigens niet het geval. Bij mechanische ontsluiting is voor de gelijke hoeveelheid papier minder hout nodig. Het voor de papierproductie gebruikte hout wordt efficiënter gebruikt: 96-99%. Bij chemische ontsluiting ligt dat percentage lager. 3. Sterkte Houtvrij papier is steviger dan houthoudend papier. Door het chemisch ontsluitingsproces blijven de vezels langer. Bij mechanische ontsluiting worden de vezels ‘gemalen’, korter en dus zwakker.

Interesse? Neem contact met ons op!

Contactformulier
Fields marked with asterisks (*) are required.
Privacy *
Loading...
Upload in progress, please be patient ...
Product Devices Show confirm dialog